Erkki Väisäsen aurinkokeräimet lämmittävät kuttulaan yli 80-asteista vettä kirpeällä pakkassäälläkin.

Aurinkoenergia maistuu vuohille

23.03.2012
Aurinko lämmittää Peevon suurkuttulan vedet, kun vuohet ovat janoisimmillaan. Aurinkokeräimet tuottavat energiaa yli 11 kuukautta vuodessa ja leikkaavat tilan sähkönkulutuksesta kolmanneksen.

Äetsässä on viisi astetta pakkasta, ja aurinko paistaa puolen päivän aikaan pilvettömältä taivaalta. Peevon kuttulan valkoisella katolla kiertää 82-asteinen neste, joka lämmittää navetan käyttö- ja lämmitysvettä ja palaa 74-asteisena takaisin. Toiminta näkyy energialaskussa. Isäntä Erkki Väisänen piti viime vuonna kirjaa ja laski, että jo helmikuussa sähkönkulutus väheni 200 kilowattituntia.

”Siitä säästö sitten kasvoi 400:aan, 600:aan, 800:aan ja oli korkeimmillaan toista tuhatta kilowattia kuukaudessa. Oikeastaan säästöä syntyi enemmän kuin mittari näytti, sillä kesällä ilmanvaihto lisäsi sähkönkulusta.”

Idea syntyi, kun Väisänen rakensi vuonna 2007 varastohallia tontin kulmalle ja kiinnitti huomiota auringon voimaan. Luonnon rytmiä noudattava erikoiskarja lisäsi aurinkolämmön houkuttelevuutta. ”Vuohi on jalostamaton elukka. Kesällä maitomäärä kasvaa, se johtuu ihan hormoneista. Kesäaikaan elukat juovat lämmintä vettä 4–5 kertaa sen määrän, mitä talvella.”

 

Tuhkapilvi auttoi kehitystyössä

Väisänen totesi, että aurinkokeräimet tuottavat lämmintä vettä juuri silloin, kun sitä eniten tarvitaan. Hän sai Ely-keskuksen mukaan, vertaili vaihtoehdot ja päätyi KM Solar -aurinkokeräimiin.

”Vammalassa oli myyntinäyttely, jossa järjestelmä oli esikoottuna. Siitä näki, että putkikeräin ottaa valoa joka suunnasta, täydet 360 astetta, kun tasokeräin jää käytännössä 160 asteeseen. Se lisää käyttöaikaa vuorokaudessa.”

Toinen ratkaiseva tekijä oli Kaukomarkkinoiden tarjoama asiantuntemus.

”Myyjä tuli katsomaan eikä tehnyt tarjousta ennen kuin näki paikan. Oli tärkeää, että tiesimme molemmat, mistä puhutaan.”

Kevättalvella 2010 kuttulan katolle asennettiin viisi 25-putkista keräintä.

”Oli tuuria, että Islannin tulivuorenpurkaus sattui samaan aikaan, kun järjestelmä otettiin käyttöön. Tuli pieniä vaikeuksia ja epäilin tehoa. Ryhdyin virittämään systeemiä, ja siitä tuli erittäin hyvä.”

Kun aurinko siirtyi länsitaivaalle, näkymätön tuhkapilvi laski lämpöä heti neljän jälkeen. Väisänen alkoi miettiä kuinka hyödyntää alle 80-asteinen neste.

Erkki Väisänen näkee ohjauskeskuksen mittareista katon lämpötilan sekä järjestelmässä kiertävien nesteiden lämpötilat. Tänään katolta virtaa 82-asteista ja sinne palaa 74-asteista nestettä.

 

Esilämmitys lisää käyttökuukausia

Väisänen rakensi varaajalle ohituksen. Putket katkaistiin mahdollisimman läheltä varaajaa, ja väliin asennettiin kolmitieventtiili ja termostaattimoottori ohjaamaan lämmitysnesteen kiertoa. Kun keräinten neste on 20–75-asteista, se kiertää lämmönvaihtimeen esilämmittämään varaajalle menevää käyttövettä ja palaa takaisin katolle. Vähintään 75-asteinen vesi virtaa suoraan varaajan aurinkokierukkaan.

”Näin saan systeemistä reilut 11 kuukautta vuodessa tehoa irti. Kun lämpö nousee iltapäivällä yli 75 asteen, termostaattimoottori käynnistyy ja ryhtyy lämmittämään varaajaa. Kun lämpö laskee sen alle, varaaja ei pääse jäähtymään katolle päin.”

Klapeilla, auringolla ja sähköllä lämpiävä varaaja huolehtii myös lypsyaseman ja teknisten tilojen lattialämmityksestä. Väisänen suosittelee aurinkojärjestelmää kaikille tiloille, joiden käyttöveden kulutus kasvaa kesäisin. ”Olen todella positiivisesti yllättynyt tehosta. Laskin että tehoa voisi saada 6–8 kuukautta, mutta 11 kuukautta on Suomen olosuhteissa hyvä saavutus.”

 

Peevon aurinkokuttula

  • Kuttuja 400, joista liki 300 lypsäviä
  • Navetta 900 m2, josta 600 m2 eläimille, rakennusvuosi 2005
  • 5 kpl KM Solar 25 -aurinkokeräimiä, yhteensä 125 tyhjiöputkea
  • Lisävarusteet käyttöveden esilämmitystä varten:
  • 10 kW:n lämmönvaihdin ja 3-tieventtiili termostaattimoottorilla
  • Varaaja, 2000 litraa, Aquaterm, lisätty 14,5 m:n aurinkokierukka
  • Lämmönlähteet klapikattila, aurinko ja sähkö
  • Vuotuinen sähkönkulutus 60 000 – 65 000 kWh (ennen keräimiä 90 000 kWh )
  • Järjestelmän takaisinmaksuaika energiatukien kanssa 6 vuotta

 

Lue myös:
Aurinkoenergian suosio kasvaa
Aurinkoputket joka katolle

TEKSTI Olli-Pekka Tiainen KUVA Jussi Partanen


AIHEET

Energia

Turvallisuus

Tehokkuus

Kaukoviisas

Video

KAUKOMARKKINAT

Yhteystiedot

UUTUUDET