"Sairaaloiden AV-osaaminen ja alan tekniikka ovat kehnoa, sanoo neurokirurgian erikoislääkäri Miikka Korja.

AV-osaajia sairaaloihin!

26.03.2012
Julkisten sairaaloiden av-laitteet ovat vanhentuneita. Tekniikka ei vastaa suomalaisen lääketieteen ja hoidon huipputasoa, sanoo kaukoviisas Miikka Korja.

NEUROKIRUGIAN ERIKOISLÄÄKÄRI Miikka Korja on turhautunut julkisen terveydenhuollon audiovisuaaliseen ja tietotekniseen kehitykseen. Korjan työpaikka, HUSin neurokirurgian klinikka Töölön sairaalassa Helsingissä on leikkausvolyymiltään läntisen Euroopan tehokkaimpia.

Klinikassa vierailee vähintään 150 neurokirurgia, anestesialääkäriä tai hoitajaa joka vuosi. Videoyhteydellä näytetään leikkauksia Pariisiin.

Hoito on huippulaatua, av-laitteisto ei. Byrokratia hidastaa julkisia hankintoja.

”Hankinta pitää perustella erittäin huolellisesti ja kilpailuttaa, ja se vie vähintään kaksi vuotta. Kun hanke viimein menee läpi, tekniikka on ehtinyt vanhentua, eikä hankinnan päivittäminen onnistu ilman uutta kilpailutusta.”

Käytännössä on mahdotonta esittää kovaa näyttöä audiovisuaalisen laitteiston toimintaa parantavasta vaikutuksesta, jota julkisella sektorilla vaaditaan.

”Silti jokainen ymmärtää maalaisjärjellä, että jos visuaalinen hahmottaminen on neurokirurgiassa oleellista, puitteiden pitäisi olla HUSin huippusairaalassa huippuluokkaa.”

KORJA KAIPAA YKSIKKÖÖNSÄ muun muassa 3D-monitoreja sekä digitaalista tallennusta ja editointia. Neurokirurgian 3000 vuosittaisesta leikkauksesta noin 500 tallennetaan vanhanaikaisille videokaseteille, joiden arkistointi on vaivalloista.

Lääkäri ei voi seurata yksikössään tehtävää leikkausta tai katsella konsultaatiota varten lähetettyjä kuvia tablettitietokoneellaan.

”Vähän aikaa sitten tehtiin tietoturvasyihin vedoten kategorinen päätös, että työsähköpostia ei voi lukea sairaalassa omalla iPhonella tai iPadilla pushmeilinä. Kuitenkin työsähköpostia pääsee lukemaan selaimen kautta”.

Korja kuvailee tietoturvallisuusaspektia ”yleiseksi miekaksi, jolla sivalletaan kaikkien uusien tietoteknisten sovellusten läpi”. Hän haluaisi sairaaloihin audiovisuaalialan ja tietotekniikan osaajia, jotka tuntevat klinikoiden tarpeet ja osaavat varautua tuleviin muutoksiin. Nykyisin AV-asiat jäävät niistä kiinnostuneen lääkärin huoleksi.

”Kun käyttäjien ongelmat ovat päivittäisiä ja aika mittavia, niihin kuluu valtavasti aikaa. Työvoimakustannukset ovat 70 prosenttia HUSin budjetista. Tätä kallista aikaa ihmiset kuluttavat tietoteknisiin ongelmiin. Se on erittäin tehotonta ja voi vaikuttaa välillisesti jopa hoitoon.”

SUOMEA PIDETTIIN VIELÄ 1980-luvulla lääketieteellisen tietotekniikan ykkösmaana. Nyt sijoitus on Korjan mukaan 30:n huonommalla puolella.

Muutamaa helmeä lukuun ottamatta Korja pitää kotimaisia sovelluksia luokattomina.

”Moni kollega asennoituu jo siten, että kannattaako uudistuksia enää lainkaan tehdä, kun tilanne menee vain hullummaksi.”

Yhtenä kehitystä hidastavana tekijänä Korja pitää sitä, että kaikki pitää kilpailuttaa. Kilpailutuksella saaduista 5–10 prosentin säästöistä ei ole paljon iloa, jos välilliset kustannukset epäonnistuneiden järjestelmien takia kasvavat.

”Nykyinen kilpailuttamismenettely on näin pienessä maassa aika kyseenalaista. Alati muuttuvilla asiantuntija-aloilla on vaikea pysyä kehityksen kärjessä, ja julkisen puolen hankintakilpailutukset ovat todennäköisesti useimmiten kustannustehottomia.”

Korja painottaa, että hoito HUS:ssa on kauttaaltaan ensiluokkaista, ja esimerkiksi operatiivisen puolen hallinto on tehnyt kaikkensa, jotta korkeatasoista toimintaa voitaisiin ylläpitää.

"Joskus tulee mieleen, että tietoteknisiä asioita ei kiirehditä, koska hoito näyttää sujuvan hienosti joka tapauksessa.”

 

Miikka Korja

  • s. 1972 LT, neurokirurgian erikoislääkäri, Töölön sairaala, HYKS
  • Aloittaa syksyllä Macquarie University Hospitalissa Sydneyssä

 

Työskennellyt

  • St. Luke’s – Roosevelt Hospitalissa New Yorkissa (2008)
  • Ütrecht University Hospitalissa Ütrechtissa (2006)
  • Geneva University Hospitalissa Genevessä (2005)
  • Tunnustuksia Euroopan Neurokirurgisen yhdistyksen (EANS) kliininen tutkimuspalkinto 2011
  • Aesculap tutkimuspalkinto 2011
  • 2. palkintosija Aesculap nuori neurokirurgi 2007

 

Harrastuksia

jääkiekko, purjelautailu, vapaalasku

 

Totuus, jonka unohtaa helposti

”Enimmäkseen me ihailemme omia mielipiteitämme ja intoudumme väittelemään.” Yamamoto Tsunetomo, Samurain tie

TEKSTI ja KUVA Ville Miettinen


AIHEET

Energia

Turvallisuus

Tehokkuus

Kaukoviisas

Video

KAUKOMARKKINAT

Yhteystiedot

UUTUUDET