Ennusta helle, hillitse ilmastonmuutosta

14.06.2012
Kesäkisa kysyy kuuminta päivää ja tarjoaa entistä hienompia palkintoja. Paras ennustaja voittaa Panasonicin NE-sarjan ilmalämpöpumpun, kakkonen SolarVentin aurinkopuhaltimen.

Kaukomarkkinat kannustaa rakentamisesta ja säästä kiinnostuneita ihmisiä kiinnittämään huomiota uusiutuvan energian voimaan. Esimerkiksi aurinko paistaa täällä lähes yhtä paljon kuin aurinkoenergian mallimaassa Saksassa.

”Etelä- ja Keski-Suomessa saadaan vuodessa tuhat kilowattituntia säteilyenergiaa neliötä kohden. Säteilytaso on lähes sama tai jopa korkeampi kuin Keski-Euroopassa.”, sanoo Kaukomarkkinoiden tuote- ja koulutuspäällikkö Tero Lindén.

Kesän valoisina hetkinä energiaa saadaan eniten: 8 kWh/m2 vuorokaudessa eli yhdellä tyhjiöputkikeräimellä jopa 40 kWh päivässä. Kesäkilpailussa kysytään kuuminta päivää. Paras ennustaja voittaa Panasonic NE9MKE -ilmalämpöpumpun, ja toiseksi tullut SolarVenti SV3 -aurinkopuhaltimen.

Molemmat palkinnot ovat Kaukomarkkinoiden laadukkaita ja ajankohtaisia lähienergiatuotteita. Ilmalämpöpumppu tarjoaa edullista viilennystä kotiin ja toimistoon ja vähentää kosteusongelmia erityisesti mökillä ja rakennuksissa, jotka ovat osan vuotta tyhjillään.

Aurinkopuhallin poistaa tehokkaasti kosteutta pelkän aurinkoenergian voimalla.

Kosteus on yhä pahempi ongelma

Panasonicin Säästölämpö-toiminto estää myös kosteus- ja homeongelmia. Tasainen 8/10 asteen lämpö pitää mökin kuivana edullisesti ympäri vuoden.

Kesällä ilmalämpöpumppu viilentää ja raikastaa huoneilman, vaikka ovet ja ikkunat pidetään kiinni. Laite poistaa kosteutta, estää siitepölyä kulkeutumasta sisään ja vähentää allergisia reaktioita.

Palkintona olevan NE-mallin elektrostaattinen e-ion –suodatus vähentää myös bakteereita, viruksia ja hometta.

Ilmastointiin joudutaan kiinnittämään entistä enemmän huomiota, sillä kosteusvaurioista on tullut kasvava ongelma. Arvioidaan, että 600 000–800 000 suomalaista altistuu kosteus- ja homevaurioille päivittäin.

Asuntoa voi viilentää hyvällä omatunnolla

Heinäkuu on yleensä helteisin kuukausi, mutta esimerkiksi viime kesänä kuuminta oli kesäkuussa. Viisi vuotta sitten piikki mitattiin vasta elokuun puolivälissä.
Kymmenen viime vuoden aikana lämpimintä on ollut Lapissa peräti kolme kertaa.

Ilmalämpöpumpun omistaja voi nukkua yönsä hyvin ilman huonoa omatuntoa. Jäähdytyksessä tehoa tarvitaan vain asumisen tuottaman hukkalämmön kumoamiseen.

Normaalikokoisen omakotitalon jäähdyttäminen 30 asteen helteellä 24-asteiseksi maksaa noin 50 senttiä vuorokaudelta. Hellepäiviä on vähän, ja suurimman osan vuodesta laite tuottaa lämpöä ja säästää monikymmenkertaisesti jäähdytykseen kuluneen energian.

Kesän kuumin päivä -kampanja näkyy muun muassa Forecan sääpalvelussa ja valtuutettujen Lähinenergiaa-asentajien sivuilla. Kilpailuun voi osallistua kesäkuun ajan osoitteessa www.kaukosanomat.fi/kilpailu.

Kymmenen viime vuoden lämpimimmät hetket

  • 2011 Kesäkuu (10.6.) Ylitornio, Meltosjärvi 32,8 °C
  • 2010 Heinäkuu (29.7.) Liperi, Joensuun lentoasema 37,2 °C
  • 2009 Heinäkuu (2.7.) Hanko, Tvärminne 29,3 °C
  • 2008 Kesäkuu (6.6.) Kiikala, lentokenttä 29,7 °C
  • 2007 Elokuu (14.8.) Parikkala, Koitsanlahti 30,7 °C
  • 2006 Heinäkuu (8.7.) Lammi, Evo 32,1 °C
  • 2005 Heinäkuu (9.7.) Inari, Sevettijärvi 30,8 °C
  • 2004 Heinäkuu (3.7.) Inari, Sevettijärvi 29,8 °C
  • 2003 Heinäkuu (15.7.) Mietoinen Saari 33,3 °C
  • 2002 Elokuu (13.8.) Pori Lentoasema 30,0 °C

AIHEET

Energia

Turvallisuus

Tehokkuus

Kaukoviisas

Video

KAUKOMARKKINAT

Yhteystiedot

UUTUUDET