Valmiina aavikolle. Suunnittelija Timo Anttila ja erikoistutkija Antti Hyvärinen testasivat sääkontin tekniikan Ilmatieteen laitoksen takapihalla Kumpulassa.

Ilmalämpöpumppuja Saudi-Arabiaan

28.03.2012
Kaksi Suomessa asennettua ilmalämpöpumppua joutuu tavallista kovempaan jäähdytystyöhön, kun Ilmatieteen laitoksen sääkontti tutkii ilmastonmuutosta Saudi-Arabiassa.

Uusi lumi hukuttaa tavarankuljetuskontista rakennetun mittausaseman maisemaan Helsingin Kumpulassa. Saudi-Arabiassa on aivan toisenlaista. Kesällä aavikon lämpötila voi nousta jopa 50 asteeseen.

Sääkontti on matkalla maan länsiosaan, Al Kamelin kylään. Ilmatieteen laitoksen takapihalla on testattu pari kuukautta, että kontin suojaus pitää ja elektroniset laitteet toimivat.

Ylängöllä pitää ottaa huomioon myös lämpötilan heilahtelun vaikutukset. Seinäjokelaisella asentajalla Mauri Luomalla riitti haasteita, kun hän ryhtyi suunnittelemaan tutkijoille miellyttävää työympäristöä. Myös mittauslaitteet tarvitsevat tehokasta jäähdytystä.

”Ylilämpö hajottaa laitteet. Kontin suojausjärjestelmä kytkee laitteet pois päältä, jos lämpötila jostain syystä nousee yli 37 asteen”, kertoo Luomaa opastanut Ilmatieteenlaitoksen suunnittelija Timo Anttila.

Miesten yhteistyö alkoi, kun Luoma asensi Anttilan Pohjanmaan-kotiin ilma-vesijärjestelmän.

 

Sääkontin mittalaitteet ovat herkkiä kuumuudelle ja kosteudelle. TImo Anttila matkustaa ympäri maailmaa huoltamassa ja asentamassa kalustoa. Tällä kertaa työmaa on El Kamelissa Saudi-Arabiassa.

 

Tuplasti tehoa, takuujäähdytys

Keskeytymättömän toiminnan varmistamiseksi Luoma varusti kontin kahdella 7 kilowatin Panasonicilla.

”Kaukomarkkinat otti haasteen vastaan, ja suunnittelimme yhdessä takuuvarmat jäähdytyslaitteet, jotka takaavat moninkertaisen jäähdytyskapasiteetin, yli 14 kilowattia. Tarvittaessa saadaan myös lämmitystehoa jopa 8500 wattia”, Luoma kehuu.

Kun ulkona on kuuma ja kontissa viileää, pelkkä oven avaus saattaa aiheuttaa elektroniikalle haitallisen kosteuden kondensoitumista mittalaitteisiin.

Ilmalämpöpumput vähentävät kosteutta, ja myös mittalaitteiden imemä ulkoilma kulkee erillisen kuivaimen läpi. Sen molekyyliseula imee kosteutta.

”Jos nostaisimme kontin lämpötilaa korkeammalle, kondensaatioriski pienenisi, mutta laitteet voisivat poksahtaa tietyssä lämpötilassa. Tämä on melkoista tasapainoilua”, naurahtaa erikoistutkija Antti Hyvärinen.

 

Aavikolla parempi kuin satelliitti

Ilmatieteenlaitos tutkii King Abdulaziz -yliopiston kanssa pienhiukkasten ja ilmaston vuorovaikutusta. Tutkimuskontti sijaitsee ylängöllä riittävän kaukana päästölähteistä.

Laitteisto mittaa ilmanhiukkasten massapitoisuutta, määrää, kokojakaumaa ja optisia ominaisuuksia eli sitä, kuinka ne sirottavat ja absorboivat valoa.

”Nämä fysikaaliset ja optiset perusominaisuudet pitää tietää, kun haluamme selvittää ilmastovaikutuksia”, Hyvärinen sanoo.

Saudi-Arabiassa tällaisia mittauksia ei ole aiemmin tehty.

”Nykyään voidaan käyttää satelliitteja, mutta Saudi-Arabiassa aavikon kirkkaus häiritsee satelliittimittauksia. Niinpä haemme dataa paikanpäältä.”

Al Kamelin sijainti kartalla.

 

Sääkontin ilmastointi

Panasonic CS-E21EKEA Inverter
Jäähdytys 900–7100 W
Lämmitys 900–8500 W

Panasonic CS-V24DKE On/Off
Jäähdytys 7030 W

TEKSTI ja KUVAT Ville Miettinen


AIHEET

Energia

Turvallisuus

Tehokkuus

Kaukoviisas

Video

KAUKOMARKKINAT

Yhteystiedot

UUTUUDET