Kylmäkoneita asentava Marko Hietala päätyi Panasonicin ilmavesijärjestelmään.

Ilmavesipumppu voitti kattilan

07.10.2011
Kylmälaiteyrittäjä Marko Hietala väsyi aikaa vievään halkosavottaan ja energian hinnan nousuun. Pelastajaksi löytyi ilmavesilämmitys.

Kun Marko Hietala muutti puolisoineen 250-neliöiseen taloon kolme vuotta sitten, heille selvisi pian, että puulämmitys tarvitsee vaihtoehdon. Energiapuun hinta nousee jatkuvasti.

”Heittokuutio maksaa 35–40 euroa. Kun se muutetaan pinokuutioksi, hinnaksi tulee 55–60 euroa. Alkaa olla samantekevää laittaako rahaa sähköön vai klapeihin. Meilläkin meni lämmityspuihin 2 000 euroa vuodessa”, Hietala kuvailee.

Puulämmitys syö myös paljon aikaa, jota yrittäjäpariskunnalla on muutenkin liian vähän.

”Kovilla pakkasilla piti lämmittää aamusta yöhön. Mietimme, onko tässä mitään järkeä.”

Hietala vertaili useita vaihtoehtoja. Hän halusi isoon taloon ilmalämpöpumppua järeämmän ratkaisun, mutta piti maalämpöä liian kalliina.

”Nykyäänhän poraaminen on luvanvaraista, ja jos käy huono säkä, ei voi edes porata. Ainoaksi hinnaltaan järkeväksi ratkaisuksi osoittautui ilmavesipumppu. Se maksaa vain kolmasosan maalämmön hinnasta.”

 

Talviominaisuudet ratkaisivat valinnan

Hietalan yritys on erikoistunut suurkeittiö- ja kylmälaitteiden huoltoon. Kylmäalan ammattilainen tiesi, mitä järjestelmältä piti vaatia.

”Yhdessä järjestelmässä vesi kiersi ulkona. Sähkökatkoksen aikana vesi pääsee jäätymään, ja laite voi mennä rikki. Toisessa loppui teho pakkasella.”

Asiantuntija päätyi lopulta Panasoniciin, jossa lämpö siirtyy ulkoilmasta varaajaan kylmäaineen välityksellä.

”Panasonicissa ulko- ja sisäyksikkö ovat eri paketissa, ja lämmönvaihdin on tehty erityisesti kylmäaineelle. Se oli mielestäni järkevin ja kestävin ratkaisu.”

Ilmavesijärjestelmää käytetään yleensä lattialämmitykseen, mutta Hietalan talossa vesi kiertää 3 000-litraisesta varaajasta lämpöpattereihin. Varaaja pitää veden koko ajan 55-asteisena, ja puuta tarvitaan vain kovilla pakkasilla.

”Monessa mallissa ulkoyksikön kylmäkenno ei toimi, mutta Panasonic toimi viime talvenakin erinomaisesti, eikä jäätynyt kertaakaan.”

 

Periaatteena asenna ja unohda

Vasta kun 14 pakkasasteen raja ylittyy, alkaa lämmitysteho laskea niin, ettei varaaja pysy tasaisesti 55 asteessa. Hietala käyttää klapeja lähinnä vain kovilla pakkasilla.

Ilmavesijärjestelmässä riittää, että osaa kytkeä sen päälle ja pois.

”Sanonta ’asenna ja unohda’ on käyttökelpoinen. Järjestelmä on helppohoitoinen, koska ei oikeastaan ole mitään hoidettavaa. Se vain pyörii”, kehuu tyytyväinen asiakas.

Itse asentaminen vaatii kylmä-, sähkö- ja putkitöitä. Vanhoista varaajista ei välttämättä löydy järjestelmän vaatimia vesilinjan sisään- ja ulostuloliitäntöjä. Hietala ratkaisi asian niin, että lämmin vesi kiertää varaajaan yläkautta ja laskeutuu alakautta.

”Sisäyksikkö tulee sijoittaa niin, ettei se ole tiellä. Pitää myös miettiä läpivienti seinään. Ulkoyksikkö kannattaa sijoittaa niin korkealle, ettei tuiskuava lumi tuki sitä.”

Hietala uskoo, että järjestelmän suosio tulee kasvamaan.

”Karu tosiasia on, että energiapuun hinnannousu ajaa ihmiset miettimään kuinka paljon he rakastavat vapaa-aikaansa. Kotona ei välttämättä halua jatkaa työpäivää lappamalla puita uuniin.”

 

  • Vuonna 1970 rakennettu 250 m²:n tiilitalo
  • Alun perin puulämmitys
  • Lisätty Panasonicin ilmavesijärjestelmä, 12 kW
  • Varaajana 3 000-litrainen hybridi Akvaterm
  • Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä

Kylmäkoneita asentava Marko Hietala päätyi Panasonic -ilmavesijärjestelmään

Nyt on helppoa: riittää, että osaa kytkeä laitteen päälle ja pois. Sisäyksikön levylämmönvaihdin vakuutti ammattilaisen.

Raskaan sarjan tarjonta kasvaa

Suurten ilmalämpöpumppujen valikoima kasvaa, kun Kaukomarkkinat lisää julkisiin rakennuksiin ja yrityskiinteistöihin tarkoitettujen järjestelmien tarjontaa. Markkinoille tulee entistä enemmän 14–190 kilowatin laitekokonaisuuksia, jotka sopivat vaativaankin lämmitykseen ja jäähdytykseen.

Esimerkiksi yhteen Panasonicin VRF-ulkoyksikköön voidaan yhdistää jopa 40 sisäyksikköä: upotettavia kattokasetteja, seinämalleja ja kanavapuhaltimia. Vaihtoehtoja löytyy myös ulos, ja yhdistelmät ovat muokattavissa tilan ja tarpeen mukaan.

Panasonicilla on 30 vuoden kokemus suurten rakennusten ilmastoinnista, ja sen laitteita on toimitettu jo 120 maahan. Energiatehokkuuden kysyntä kasvaa myös Suomessa.

Energian hinta nousee, ja julkiset säästötavoitteet ohjaavat kulutuksen leikkaamiseen ja uusiutuvan energian käyttöön.

Valtion ja kuntien omistamista rakennuksista remontoidaan vuosittain puolitoista prosenttia. Valmisteilla olevan EU:n energiatehokkuusdirektiivin mukaan korjausvauhti tulisi kaksinkertaistaa kolmeen prosenttiin, mikä on suuri haaste kunnille.

Toteutuessaan direktiivi velvoittaisi myös energian myyjät ja jakelijat säästämään asiakkaidensa energiaa 1,5 prosenttia. Ilmalämpö on yksinkertaisin ja kustannuksiltaan edullisin tapa leikata rakennuksen lämmityskuluja.

 

Lue myös:
Panasonic kärjessä TM:n ilmalämpöpumpputestissä

TEKSTI JA KUVAT Ville Miettinen


AIHEET

Energia

Turvallisuus

Tehokkuus

Kaukoviisas

Video

KAUKOMARKKINAT

Yhteystiedot

UUTUUDET