Kesäkisan voitto meni Turkuun

13.09.2012
Kesän kuumin päivä -kilpailu on ratkennut. Energian säästämisestä kiinnostunut ekologian opiskelija tiesi kuumimman päivän täysin oikein.

Kesän kuumin päivä -kilpailu on ratkennut. Turkulainen Tytti Turkia oli ainoa, joka tiesi lämpötilan, päivämäärän sekä paikkakunnan oikein. Voittaja saa pääpalkinnon, Panasonicin laadukkaan NE9MKE -ilmalämpöpumpun.

”Ei voi olla totta. Tämä menee todennäköisesti vanhemmilleni Kouvolaan. He asuvat iäkkäässä omakotitalossa, jossa ilmalämpöpumpulle on varmasti tarvetta”, iloitsee yllättynyt voittaja.

Korkein lämpötila, 31,0 astetta, mitattiin heinäkuun 30. päivä Lieksan Lampelassa. Yli 2100 osallistujasta 66 ennusti lämpötilan täysin oikein. Heistä kuitenkin vain kolme osui oikeaan päivämäärään.

”Mummini on syntynyt heinäkuun lopulla, ja muistan hänen sanoneen, ettei hänen syntymäpäivillään koskaan sada. Lieksa tuli siitä, että Pohjois-Karjalassa on usein mitattu lämpimiä päiviä.”

Useampi kuin kolme neljästä vastaajasta uskoi, että hellepiikki nousee korkeammaksi kuin 31 astetta. Turkian realismia saattaa selittää se, että hän opiskelee Turun yliopistossa biologiaa.

”Pääaineeni on ekologia, joten energian säästäminen kiinnostaa todella paljon.”

Turkia arvelee, että voittamisen lahja kulkee suvussa.

”Isäni on voittanut kaikkea mahdollista traktorista ulkomaanmatkaan. Ehkä tämä on periytyvää.”

 

Aurinkopuhallin lämmittää Joensuussa

Kakkospalkinto SolarVenti SV3 -aurinkopuhallin menee Joensuuhun. Kari Romppanen ennusti kuumimmaksi paikkakunnaksi kotikaupunkiaan, joten kauas täydellisestä vastauksesta ei hänkään jäänyt.

”Täälläpäin on usein ollut lämmintä. Toissa vuonna mitattiin ennätys Joensuun lentoasemalla, mutta mittauspiste oli Liperin puolella”.

Romppanen on tyytyväinen kakkospalkintoon, sillä aurinkopuhaltimelle löytyy käyttöä.

”En ole vielä päättänyt paikkaa. Saattaa olla, että sitä tarvitaan eniten mökillä. Meillä on pieni, noin 25 neliön sähkötön saunamökki, jossa on valaistussähköä varten aurinkopaneeli. SolarVenti on erinomainen lisä ilmanvaihtoon.”

Kolmas lämpötilan ja päivämäärän tietäjä löytyi Nivalasta. Tarja Viitala veikkasi kuumimmaksi paikaksi kotikuntaansa Nivalaa, mikä pudotti ennustuksen kolmannelle sijalle.

Kesä jäi huomattavasti kylmemmäksi kuin suurin osa kilpailijoista odotti, vaikka kesä-elokuun keskilämpötila oli koko maassa lähellä kauden 1981–2010 keskiarvoja. Hellepäiviä mitattiin kesä–elokuussa vain 18, mikä oli Ilmatieteen laitoksen mukaan selvästi vähemmän kuin tavanomaisena kesänä. Koko maassa jäätiin puoleen tavanomaisesta. Useimmin hellerajan rikkoi mittausasemista Kouvolan Utti.

Paikoin kesä-elokuun sademäärät olivat yli 1,5-kertaisia tavanomaiseen nähden, mutta joillakin alueilla jäätiin pitkän ajan keskiarvojen alapuolelle.

Kesän kuumin päivä -kampanja näkyi muun muassa Forecan sääpalvelussa ja valtuutettujen Lähienergiaa-asentajien sivuilla.


AIHEET

Energia

Turvallisuus

Tehokkuus

Kaukoviisas

Video

KAUKOMARKKINAT

Yhteystiedot

UUTUUDET