L&T Biowatti hallinnoi energiapuun tuotantoketjua langattomasti.

Metsuri tarvitsee tablettia

07.10.2011
Työmaa löytyy ja kuorma kulkee, kun langaton kirjaaminen tehostaa L&T Biowatin energiapuun hankintaa.

Mitenkäs se Herralan keikka? Se on pellon takana, ja pelto on päiväkausien sateen jäljiltä pehmeää. Ehkä käydään tänään jossain muualla”, miettii L&T Biowatin logistiikkaesimies Petri Määttä hakkuriauton kuljettajan Jarmo Savelan kanssa.

Miehet seisovat sumuisena syysaamuna metsäautotiellä eteläisessä Hämeessä ja suunnittelevat hakerekan ja hakkuriauton tulevia liikkeitä.

Savela on siirtänyt risuja jo yhden rekkakuormallisen aamun aikana, ja kuorma on lähtenyt voimalaitokselle. Toisen rekan pitäisi saapua pian.

”Jaaha, ei se näytä enää kaukana olevan”, sanoo Määttä ja osoittaa kuljetuksen etenemistä tietokoneen karttaruudulla. Koko kuljetusketju kirjataan langattomasti

Määtän ja Savelan sananvaihto kuvaa hyvin sitä, kuinka langaton tietojärjestelmä on muuttanut ja tehostanut nuorten metsien hoitoon erikoistuneen L&T Biowatin toimintaa.

Järjestelmän avulla hallinnoidaan energiapuun tuotantoketjua alusta loppuun. Puun korjaaminen, haketus, toimitukset bioenergialaitokselle, työmaatiedot ja kuljettajan antama palaute urakoinnista voidaan kirjata langattomasti.

”Järjestelmä käsittää kaikki tiedot, joita esimerkiksi korjuukone tarvitsee metsässä työskennellessään; paikkatiedon, maantieteellisen aluepiirroksen ja muut karttamerkit sekä työmaaohjeet. Lisäksi kuljettaja voi antaa järjestelmän kautta tiedot tehdyn työn määrästä ja kestosta,” luettelee L&T Biowatin logistiikkapäällikkö Tomi Bremer.

 

Luotettavat laitteet

Kun L&T Biowatti erkaantui Metsäliitosta 2005, yritys tarvitsi oman paikkatietojärjestelmän. Sitä toteuttamaan valittiin Fifth Element.

Logistiikkaa ohjataan Panasonicin CF-19 ja CF-U1 -Toughbookeilla. Biowatti on laiteratkaisuihin tyytyväinen.

”Koneet ovat olleet todella kestäviä. Maastotyössä Panasonicin tabletti CF-U1 on ollut pidetty laite. Se on varma, siinä on erittäin fiksu tekniikka ja sen akku kestää pitkään”, Bremer kehuu.

Fifth Elementin operatiivinen johtaja Perttu Aunola pitää Biowattia edelläkävijänä tablettien hyödyntämisessä.

”Biowatti valitsi kosketusnäytöllisen tabletin varhain, kun metsässä aiemmin käytetty kämmenmikro osoittautui turhan pieneksi. Kuluttajapuoli iPadeineen ja muine laitteineen on tullut perässä, arvioi Aunola.

 

Luotettavat ihmiset

Biowatilla oli ennestään hyviä kokemuksia haketusajoneuvoissa käytetyistä CF-19-Toughbookeista. Kaukomarkkinat osallistui myös uuden projektin pilottivaiheeseen tiiviisti ja tarjosi testilaitteiden lisäksi asiantuntija-apuaan.

Järjestelmän ylläpidosta on koko ajan vastannut sama Fifth Elementin henkilökunta.

”Jos haluamme jotakin uutta, koodaajat tuntevat valmiiksi järjestelmän ja sen toiminnot. Uudistaminen on yksinkertaista”, sanoo Bremer.

Myös Fifth Elementissä ollaan tyytyväisiä interaktiiviseen kehitystyöhön.

”Asiakkuussuhde Biowatin kanssa on ollut poikkeuksellisen hyvä. Siinä ei ole ollut isompia haasteita – vain kovaa tekemistä”, Aunola kuvailee.

Ilman toimivia etäyhteyksiä ja työmaatietoja koneet pysähtyisivät. Kilpailu alalla on kovaa.

”Joka osa-alueella, myös järjestelmäpuolella, joutuu antamaan parastaan koko ajan. Tai saa antaa”, Bremer kiteyttää.

Kärkölässä toinenkin rekka on lähtenyt matkaan. Savela lakaisee hakepölyä autonsa päältä.

”Onhan tuo ihan ehdoton laite. Ei näitä kasoja muuten löytäisi. Kokemukset ovat erittäin hyvät”, sanoo Savela ja hyppää ohjaamoon.

Uusi risukasa odottaa kartan mukaan muutaman kilometrin päässä.

Petri Määttä, Jarmo Savela ja Toughbook

Mihin metsään seuraavaksi, pohtivat Petri Määttä ja Jarmo Savela. Toughbook kertoo.

 

  • Panasonic Toughbook CF-U1 ja CF-19
  • Lujarakenteiset tietokoneet kirkkaalla kosketusnäytöllä
  • Kestävät pölyä, vettä, kolhuja ja tärinää
  • Järjestelmään kuuluu myös gps ja mobiilitulostimet
  • Laitteiden toimitus ja testaus Kaukomarkkinat
  • Ohjelmisto ja ylläpito Fifth Element

 


AIHEET

Energia

Turvallisuus

Tehokkuus

Kaukoviisas

Video

KAUKOMARKKINAT

Yhteystiedot

UUTUUDET