Videomestari Mikko Nakarille avautuu näkymä kuvatarkkaamon alapuolella sijaitsevaan konserttisaliin suuresta ikkunasta sekä 50-tuumaisista Panasonicin plasmoista.

Musiikkitalo tuottaa videoita

27.03.2012
F1-kisoissa seurataan pariakymmentä autoa, klassisen musiikin konsertissa sataa soittajaa. Siksi Musiikkitalossa käytetään markkinoiden parasta kameratekniikkaa.

Harvalla on työpisteestään niin vaikuttavat näkymät kuin Musiikkitalon videomestarilla Mikko Nakarilla. Konserttisalin katonrajassa istuva Nakari ei tosin ehdi ihailla kuvatarkkaamon näköalaa tai nauttia musiikista.

Nakari vastaa siitä, että tekninen kokonaisuus toimii, kun Helsingin kaupunginorkesteri tai Radion sinfoniaorkesteri konsertoivat.

Molempien orkesterien esitykset näkyvät verkossa suorina lähetyksinä, lisäksi RSO:n konsertit ovat katseltavissa Yle Areenassa ja osin televisiossa.

”Yhä enemmän kuvataan ja tallennetaan myös muiden täällä soittavien konsertteja. Jos ei niitä lähetetä suoraan, ne ainakin otetaan talteen”, Nakari kertoo.

Työhön valittiin Panasonicin kolmikennoiset hd-kamerat. Hankinnassa laitteille asetettiin tiukat laatuvaatimukset.

”Kameran täytyy olla broadcast-tasoa. Kun tuotantoon yhdistetään hd-ulkotuotantoauto tai irtokameroita tai miehitettyjä kameroita, kuvan pitää näyttää kaikista kameroista mahdollisimman samanlaiselta. Toki tv-tuotantokamerat ovat ihan eri hintaluokassa, mutta todella hyvin Panasonicit on saatu säädettyä kohdalleen”, Nakari kehuu.

 

 

Klassinen musiikki testaa kuvaustiimin

Musiikkitalon isossa salissa on kuusi kiinteästi sijoitettua kauko-ohjattavaa kameraa. Niitä ohjataan kuvatarkkaamosta, jossa työskentelevät kameramiesten rinnalla ohjaaja, kuvamiksaaja, tuottaja, kuvaussihteeri ja kuvatarkkailija – sekä tietysti videomestari Nakari.

Klassinen musiikki panee koko kuvaustiimin taidot koetukselle.

”Pitää muistaa, että lavalla on sata soittajaa. Mikä tahansa laji on vaikea kuvata, kun osallistujia on sata. Jos formula ykkösissä olisi mukana sata autoa, kilpailun kuvaaminen olisi huomattavasti vaikeampaa kuin nykyisillä 20 autolla”, Nakari vertaa.

Haastavia ovat esimerkiksi soittajien lyhyet osuudet. Kaksisekuntinenkin osuus pitää saada talteen ja siihen on yhdistettävä luontevasti seuraavat soittajat jo ennen kuin edellinen on lopettanut.

Tuotannossa keskeisenä laitteena on Panasonicin kuvamikseri, jolla eri lähteistä tuleva kuvainformaatio yhdistetään valmiiksi tv-kuvaksi.

”Sillä luodaan valmis tuote. Jos yksi kamera hajoaa, voidaan poistaa yksi kuvakulma ja jatkaa. Jos mikseri hajoaa, niin tuotanto on siinä”, Nakari sanoo.

 

Kamerat helpottavat talon toimintaa

Syksyllä mikserin toimintaan tehtiin pieni korjaus Kaukomarkkinoiden tuella. Nakari on ollut alalla 30 vuotta, ja myös yhteinen historia Kaukomarkkinoiden kanssa on pitkä.

”Yhteistyö on toiminut oikein hyvin. Kommunikointi sujuu ja apua tulee tarvittaessa nopeasti ja tehokkaasti.”

Viisitoista metriä kuvatarkkaamon alapuolella Helsingin Kaupunginorkesterin äänittäjä Enno
Mäemets nauttii kahvia ja korvapuustia työpisteensä äärellä. Mäemets katselee monitorista HKO:n harjoitusta, jota runsaslukuinen yleisö seuraa katsomosta.

Äänittämössä on näkymä kahdesta kamerasta (AW-HE50S). Toisesta konserttijärjestäjä näkee koko salin ja voi esimerkiksi tarkistaa, milloin järjestysmiehille saa antaa luvan sulkea salin ovet.

Mäemets näkee salin kattoon sijoitetusta kamerasta kuka soittaa ja voi miksatessaan ennakoida kanavien avaukset oikein.

”Tärkeä apuväline, joka on toiminut juuri niin kuin toivoimme”, Mäemets sanoo.

Nakari on tyytyväinen Musiikkitalon kokonaisuuteen. Hän puhuu harkitsevasti, mutta ei edes yritä peittää ihastustaan uuteen työympäristöönsä.

”Tämä on hieno talo. Mahdottoman hieno. Teknisesti onnistunut ja akustisesti erittäin onnistunut. Täällä on kiva tehdä töitä.”

 

Musiikkitalon konserttien kuvaaminen

6 kpl Panasonic AW-HE870 -kameroita

  • Kolmikennoinen (3CCD) HD/SD-kamera
  • HD: 1080/50i, 720/50p
  • SD: 576/50i

 

2 kpl Panasonic AW-HE50SE -kameroita

  • 1/3” CMOS-robottikamera 18-kertaisella zoomilla
  • HD-SDI -liitäntä, pöytä- ja kattoasennus
  • Täysteräväpiirto, 16:9

 

Kuvamikseri Panasonic AV-HS450

  • 16 SDI-sisäänmenoa ja 4 SDI-ulostuloa
  • Tuplamonitorointi, jopa 20 ikkunaa

 

3 kpl Panasonic TH-50PF20 -näyttöjä

  • Värimäärittelyltään erittäin tarkka, lähes viiveetön plasmanäyttö

 

2 kpl Panasonic TH-42PF20 -näyttöjä 

 

Lue myös:
Sibelius-Akatemia esittää

TEKSTI Ville Miettinen KUVAT Topi Kairenius


AIHEET

Energia

Turvallisuus

Tehokkuus

Kaukoviisas

Video

KAUKOMARKKINAT

Yhteystiedot

UUTUUDET