Esitystekniikkapäällikkö Marko Myöhänen ja verkkomediasuunnittelija Keijo Lahtinen aamukahvilla.

Sibelius-Akatemia esittää

22.03.2012
Kun Sibelius-Akatemia muutti uuteen Musiikkitaloon, laitoksen konserttitaltiointien ja -lähetysten tuotanto siirtyi teräväpiirtotekniikkaan.

Muutto Musiikkitaloon mullisti Sibelius-Akatemian konserttien videotaltioinnin kerrasta. Kyse on isosta asiasta, sillä lähetyksiä on 20 vuodessa. Suoria videolähetyksiä sekä konserttitallenteita on tarjottu vuodesta 2006 asti.

Viime syksynä laitos siirtyi teräväpiirtoaikaan. Sibelius-Akatemian konsertit taltioidaan kymmenellä Panasonicin hd-kameralla.

Neljässä SibA:n käyttämässä salissa on kussakin yksi kiinteä kamera keskellä salia. Lisäksi niissä on kuusi kamerapaikkaa, joihin siirrettävät kamerat on helppo kiinnittää.

”Esimiehen näkökulmasta siirtyminen teräväpiirtoon ja Panasoniciin näkyy siinä, tuotantoaikaa tarvitaan vähemmän kuin ennen. Kennolta tuleva kuva on sellaisenaan käyttökelpoista, sitä ei tarvitse ”leipoa” editorissa. Saamme aiempaa valmiimpaa materiaalia”, kertoo esitystekniikkapäällikkö Marko Myöhänen.

 

Kuvaussessio on raju kakku

Konserttitaltioinnissa kameroita käyttää verkkomediasuunnittelija Keijo Lahtinen, jonka työpöydältä löytyy välineet kameroiden ohjaamiseen, kuvan miksaamiseen, leikkaamiseen ja musiikin kuunteluun. Ei ihme, että Lahtinen käyttää kuvatuotannosta sanaparia raju kakku.

”Tarkoitus on tehdä hyvälaatuista tuotantoa, josta voi nauttia ilman, että mikään kuvassa tökkii. Se on haastavaa. Pitää kuunnella musiikkia, pitää ohjata kamera kohdalleen, leikata se sisään ja välttää liian pitkiä leikkauksia sekä älytöntä sotkua”, luettelee Lahtinen.

Suora lähetys menee tallentimelle ja editoitavaksi.

”Usein iskee pikku perfektionisti ja vaatii välttämättä korjaamaan jonkun sisääntulon niin aikaiseksi kuin mahdollista. Jokunen korjausleikkauskin tulee tehtyä, mutta pyrkimys on siihen, että lähetyksestä leikataan vain väliajat pois.”

 

Hd-kamera näyttää soittajan ihohuokosetkin

Lahtinen arvostaa hd-kuvan tarkkuutta. Tarvittaessa kamera pääsee niin lähelle soittajaa, että ihon huokosetkin näkyvät.

”Hd-tekniikka tuo myös syvyyden ja esityksissä joskus käytettävän usvan paljon paremmin esiin. Aiemmissa tuotannoissa yksityiskohdat eivät erottuneet niin hyvin”, Myöhänen vertaa.

Uusiin laitteisiin työpari pääsi perehtymään Kaukomarkkinoiden teknisen tuen vauhdittamana. Vaikka toiminnot ovat periaatteessa samat kuin edellisessä kalustossa, laitteiden tekniikan, ylläpidon ja muun tarpeellisen oppimisessa meni tovi.

Hannu Orava Kaukomarkkinoista on ollut erittäin avuliaasti mukana. Hän on käynyt henkilökohtaisesti opastamassa kuvamikserin käytössä ja auttanut kameraohjelmistojen päivittämisessä”, Lahtinen kehuu.

 

  • Flash- ja HD-tekniikalla suoria konserttitaltiointeja verkkoon,
  • 20 lähetystä vuodessa
  • 10 kpl Panasonic AW-HE50SE -kameroita
  • Kuvamikseri Panasonic AV-HS450
  • Päivitetty AV-HS04M7 HD/SD-SDI -ulostulokortilla (16 sisään, 6 ulos)
  • Panasonic TH-42PF20 –näyttö

 

Katso video:
Musiikkitalo tuottaa videoita


AIHEET

Energia

Turvallisuus

Tehokkuus

Kaukoviisas

Video

KAUKOMARKKINAT

Yhteystiedot

UUTUUDET